Creation: Free Design

Boerderij

De familie van Harten bestaat uit Henk en Ria en hun vijf kinderen Henk, Lieselotte, Madelein, Nicoline & Anne Lynn. De oudere kinderen van het gezin vinden het leuk om wat klusjes mee te helpen, maar het allerleukste klusje voor de kinderen is het binnenhalen van de koeien. Ook kunt u ze regelmatig tegenkomen op een markt hier of daar. Ze vinden het erg leuk om dan ook te helpen met de kaas snijden en verkopen.

Melkkoeien
DSC 1227 kopieVroeg opstaan is het gezin niet onbekend. Om 06.00 uur is het tijd voor de eerste melkronde en om 17.00 uur worden de 200 tot 250 koeien nogmaals gemolken. Het duurt ongeveer twee uur voor alle koeien gemolken zijn. Alle koeien bij van Harten liggen in de stal op een waterbed. Dit bed zorgt ervoor dat de koeien tijdens het herkauwen hun hakken (hielen) niet openschuren waar dan, als het open is, makkelijk ontstekingen kunnen ontstaan. Ook ligt dit bed voor een koe heerlijk comfortabel. 

Alle 200 tot 250 melkkoeien krijgen jaarlijks een kalfje. De stierkalfjes blijven zo’n 14 tot 30 dagen op de boerderij, maar worden daarna weggebracht. De vrouwtjes blijven en groeien op bij van Harten op de boerderij. Het duurt ongeveer 15 maanden voor een kalfje oud genoeg is om drachtig te worden, hierdoor kunnen ze met 24 maanden afkalven. Na het krijgen van zelf een kalfje kunnen zij melk gaan produceren.

Maïs
De koeien van familie van Harten eten maïs en gras. De maïs en het gras die de koeien eten verbouwd de familie zelf: ongeveer 30 hectare land wordt gebruikt voor maïs. Het rantsoen van de koeien wordt aangevuld met krachtvoer. Het telen van maïs is een vak apart. Rond 1 mei wordt het ingezaaid en eind september is de maïs klaar. Het belangrijkste trucje? Als u een maïskorrel fijnknijpt, mag er geen vocht meer uit komen. De maïskorrel is dan nog niet volledig gedroogd en daardoor zal er niet voldoende zetmeel in zitten.

Balenpers
DSC 0051 kopieSinds een paar jaar heeft de familie van Harten een balenpers voor het gras. En gaat het gras niet meer op de kuil, zoals dat in de 'boeren mond' wordt genoemd. De laatste keer dat het gras gemaaid wordt, in het najaar, is het lastig het gras helemaal droog te krijgen. Dit gras is niet heel erg geschikt voor een melkkoe, omdat ze hiervan bijna geen melk kan produceren, het wordt vooral gevoerd aan het jongvee, dit zijn kalfjes/pinken vanaf 3 maanden tot 2 jaar. Sinds ze dit laatste gras in een baal doen (een ronde plastic grasbaal van ongeveer 800 tot 1000 kg) wordt de kwaliteit veel beter en kan een melkkoe dit prima omzetten in melk.  Dit bracht het boerengezin op het idee een balenpers aan te schaffen. Op dit moment persen zij al hun gras zelf en perst de familie van Harten ook nog vaak het gras bij collega-boerderijen.

Gras bemesten
In onderstaande film zie je hoe wij ons gras bemesten met de mest van onze eigen koeien.

Boerderijwinkel
Alles over de boerderijwinkel vindt u hier.

Contact

Kaasboerderij van Harten
Oudendijkseweg 4
2481 KE Woubrugge
Telefoon: 0172 518 207
Email: info@kaasboerderijvanharten.nl

Openingstijden

Zondag:
Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:   
Vrijdag:
Zaterdag:

gesloten
gesloten
gesloten
09.00 - 18.00 uur
09.00 - 18.00 uur
09.00 - 18.00 uur
09.00 - 17.00 uur

Volg ons

Facebook Icon GrijsFacebook